Lastna plazma vam pomaga pri zdravljenju vaših zob

Terapija s plazmo bogato s trombociti (PRP) je postopek, pri katerem se uporablja lastna plazma pacienta, obogatena s trombociti, za spodbujanje celjenja in regeneracije tkiv. Čeprav se PRP običajno ne uporablja neposredno v zobozdravstvu za zdravljenje zob, se včasih uporablja v oralni in maksilofacialni kirurgiji ter pri nekaterih postopkih implantologije. Spodaj so nekateri načini, kako lahko terapija s PRP pomaga v zobozdravstvu:

 1. Pospeševanje celjenja po oralni kirurgiji:
  • PRP se lahko uporablja za pospešitev celjenja po oralnih kirurških posegih, kot so ekstrakcija zob, operacije čeljusti, presaditve kosti in podobno. V tem primeru se PRP obogati z rastnimi faktorji, ki spodbujajo regeneracijo tkiv.
 2. Implantologija:
  • Pri postopkih vstavljanja zobnih vsadkov se lahko PRP uporablja za izboljšanje celjenja in integracije implantatov s kostjo. To lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju po operaciji in boljšemu uspehu implantata.
 3. Parodontalna kirurgija:
  • Pri nekaterih parodontalnih kirurških posegih, kot so presaditve dlesni ali kosti, se lahko PRP uporabi za spodbujanje celjenja in zmanjšanje možnosti zapletov.
 4. Zdravljenje aft in razjed v ustih:
  • V nekaterih primerih se PRP lahko uporablja za pospeševanje celjenja razjed, aft in drugih poškodb v ustih.

Postopek pridobivanja PRP vključuje odvzem majhne količine krvi od pacienta, nato pa se ta kri centrifugira, da se ločijo trombociti. Končni izdelek, imenovan PRP, se lahko injicira ali uporabi lokalno v kirurškem postopku.

Kljub nekaterim obetavnim rezultatom in uporabi PRP v nekaterih primerih v zobozdravstvu, je pomembno opozoriti, da je potrebno še več raziskav, da bi dokončno potrdili učinkovitost te terapije v določenih situacijah. Bolniki se morajo posvetovati s svojim zobozdravnikom ali kirurgom, da se določi, ali je terapija s PRP primerna za njihov specifičen primer.