Predelava lesa v lesne brikete

Med vsemi različnimi energenti je les najstarejše sredstvo za ogrevanje bivalnih prostorov. Ljudje smo se najprej greli ob ognji na katerega smo nalagali les, kasneje smo uporabljali peči v katere kot kurilno sredstvo nalagali drva. Šele pred nekaj sto leti smo začeli uporabljati premog za ogrevanje domov in kot gorivo v industriji, kjer je prisoten še danes. Velik korak na področju ogrevanja je naredila nafta, ki jo predelujemo v kurilno olje, dizel ali katero drugo kurilno sredstvo, ki nam ogreva prostore ali poganja stroje.

Kljub vsemu napredku in iznajdbaj se še vedno vračamo k strarim navadam in za ogrevanje stanovanj uporabljamo peči na drva. V primerjavi s pečjo na kurilno olje je okolju bolj prijazna, saj z izgorevanjem proizvede manj saj kot jih proizvede izgorevanje nafte. Kurilno olje je tudi dražje od lesa, tako da so stroški ogrevanja v kurilni sezoni višji. Seveda pa nima vsak les dobrega koficienta izgorevanja in po navadi vsebuje preveč vlage. Smrekova drva niso primerna za ogrevanje prostorov saj hitro zgorijo, zato se priporočajo bukova drva, ki zaradi svoje strukture gorijo dalj časa. Kvalitetna in suha drva so dražja, zato obstaja tudi laternativa in to so lesni briketi.

Lesni briketi so narejeni iz stiskanega lesa in imajo višji koeficient izgorevanja kot navadna drva. Izdelava lesnih briketov je dokaj enostavna ker najprej izbran les zmeljejo, nato pa ga stisnejo skupaj v valje pod visokim tlakom. Razlika med peleti in briketi je ta, da briketi nimajo predpisane standardne oblike, od drv pa se razlikujejo po gostoti.