Cilindrični vložki za varen dom

Vlomilci iščejo vrata, ki so starejša in nimajo dobre protivlomne zaščite. Če imate takšna vrata tudi vi, ste lahko hitro žrtev vloma. Izkušeni vlomilci lahko vstopijo v prostor tudi če so vrata zaklenjena, ker se spoznajo na šibke točke in uporabljajo orodja, s katerimi si pomagajo odkleniti vrata.

Eden ključnih elementov vhodnih vrat je cilindrični vložek, ki je velikokrat prva bojna črta proti vlomilcem. Zelo pomembno je, da vrata, ki nimajo protivlomne zaščite nadgradimo in si s tem povečamo varnost domov. Zato mora biti  cilindrični vložek narejen iz kvalitetnih materialov, ki so trdi in odporni na vrtanje ter vsebovati mora tehnologije za preprečevanje vloma v stanovanje.

Cilindrični vložek je element v vratih, ki sprejme ključ in nam zagotavlja varnost ter intimo v stanovanju. Je sestavni del ključavnice in ga lahko zamenjamo v primer, da izgubimo ključ. To je zelo priročno saj nam tako ni potrebno menjati celotne ključavnice za vrata in s tem nimamo večjega stroška. Če imamo dober vložek lahko odloči tudi o tem ali bo vlomilec lahko vlomil ali ne.

2021-09-27_13h19_53

En ključ za več vrat?

Proizvajalci cilindričnih vložkov za vrata nam ponujajo različne stopnje varnosti in kvalitete. Sami pa se moramo odločiti kateri vložek bomo postavili na določena vrata. Prostor v katerem nimamo nobenih dražjih stvari lahko zaklenemo s cenejšo in manj varno ključavnico z osnovnejšim cilindričnim vložkom. V prostoru kjer pa imamo predmete z višjo vrednostjo pa jih je bolje zaklepati s kvalitetnimi ključavnicami.

Cilindrični vložki so  tehnološko zelo zanimiva zadeva. Kljub temu, da pri odklepanju vrat ne vidimo kaj se dogaja, se v njegovem centru premika veliko delcev. Ko ključem vstavimo v režo se v centru vložka premaknejo pini v določenem zaporedju. Če je to zaporedje pravilno nam cilindrični vložek omogoči, da ključ obrnemo in odklenemo vrata. Vsak vložek za odklepanje potrebuje edinstveni ključ, na trgu pa se že pojavljajo ključi, ki lahko odklenejo serijo vložkov. Ti so namenjena za hišnike v blokih ali večstanovanjskih hišah, saj lahko tako pokličete osebo v kolikor se zaklenete iz stanovanja.

2021-09-27_13h20_41

Kdaj zamenjati cilindrični vložek na vratih?

Vedno je pomembno, da lahko vrata enostavno, brez kakršnih koli zatikanj ključa ali ključavnice, odklenemo. V kolikor se prične vložek zatikati je že primeren čas za zamenjavo. Prav tako je pametno zamenjati ključavnico v primeru, da izgubite ključ. Če ključ najde oseba, ki ve kje stanujete, lahko enostavno odklene vrata, vstopi v stanovanje in odide z vašo lastnino.

Pri nas so po navadi žrtve hiše med dopusti, ko nobeden od sosedov ni pozoren na dogajanje v njej. Če želite, da ste varni tudi med dopustom je pametno prositi soseda, da vsake toliko pogleda v vašo hiše in se prepriča, da je vse v redu.

Vhodna vrata nikoli niso premočna za vaše osebno premoženje, zato je vredno redno posodabljati varnostni sistem v hiši in nadgrajevati varnost vrat.