Obvezna električna orodja za mizarsko delavnico

Električno orodje v mizarski delavnici je nuja, saj se z njim les lažje in natančneje obdeluje in tako dobimo precizne izdelke. Če se lotimo rezanja ploha z ročno žago nam to lahko vzame kar nekaj časa, poleg tega pa smo  tudi bolj utrujeni, kot pa če bi to naredili z električno krožno žago. Preden se lotimo oblikovanja lesa z električni orodji, moramo znati oblikovati les z ročnimi orodji. To je vrlina, ki je bolj pomembna saj je na koncu finesa človeške roke bolj pomembna kot natančnost stroja.

Nekateri vseeno raje vsak kos lesa obdelujejo na roke, ker jim je tak način obdelovanja bolj pri srcu. Izdelki, ki jih rokodelci izdelajo na roke se imenujejo ročno izdelani izdelki – »handmade« in so unikati ter posledično tudi dražji od serijsko izdelanih izdelkih oz izdelkih obdelanih z električnimi orodji.  Oblikovanje lesa je z rokami je vedno bolj popularna, saj je vedno več ljudem všeč unikaten kos pohištva, vendar bomo danes pozornost električnim orodjem v mizarski delavnici.

V mizarski delavnici je na prvem mestu pomembna varnost, saj je zaradi hitro vrtečih se električnih strojev večja možnost za nesrečo. Naj gre za hobi ali poklicno delo, vedno je potrebno poskrbeti za zaščito pri delu. Poleg zaščitne opreme, kot so zaščitna očala, delovna obleka, delovni čevlji in delovne rokavice, je potrebno v prostori poskrbeti za dobro prezračevanje. Ob rezanju, brušenju in vrtanju nastane veliko majhnih delcev, ki se ob nepravilnem prezračevanju razporedijo po prostoru in celoten prostor postane prašen. Zato je potrebo pri vsakem električnem stroju imeti odsesavanje majhnih delcev. Zadosti je že če na električno orodje priklopite industrijski sesalec.

2021-08-25_10h51_35

Prvo orodje, ki ga potrebuje vsaka mizarska delavnica je tračna žaga. S tračno žago lahko hitro in natančno režete manjše kose lesa. Naprava naj ima zbiralnik prahu, ki vam bo omogočal enostavno odstranjevanje prahu in s tem nudil čisto delovno površino. Tračna žaga naj bo nastavljiva, tako da si jo lahko prilagodite po želeni poziciji, nuditi pa mora tudi nastavitev hitrosti rezanja. Vsa rezilna orodja bi morala imeti, zaradi zaščite, tudi potisno palico.

Če je tračna žaga primerna za obdelovanje manjših kosov lesa je na drugi strani mizna krožna žaga primerna za obdelovanje večjih kosov lesa. Namizna krožna žaga se vdela kar v delovno mizo, saj nam tako najbolje koristi kadar želimo odrezati daljši ploh ali kakšen večji kos lesa. Za rezanje kotov mora imeti mizna krožna žaga kotno vodilo s primežem, kot tudi kotni prislon. Če v mizarski delavnici ne najdemo te naprave pa po navadi najdemo akumulatorsko ročno žago, ki opravi enako delo samo z drugačnim rokovanjem orodja.

2021-08-25_10h52_09

Ko odrežemo kos lesa se nam pojavijo ostri robovi kater moramo zbrusiti. Kadar gre za manjše kose lahko uporabimo samostoječ tračni brusilnik, ko gre pa za večje kose lesa pa moramo uporabiti električni tračni brusilnik. Za razliko od vibracijskega je tračni brusilnik veliko bolj natančen in hitreje pobrusi večje kose lesa. Poznamo več vrst tračnih brusilnikov, glede na širino brusilnega papirja in način prijema orodja.

Prava mizarska delavnica mora imeti zgoraj omenjeno električno orodje. Poleg teh so seveda še različni vrtalniki in ostala orodja, s katerimi dobimo želeno obliko in funkcionalnost lesa. Strojna oprema pri delu nam olajša postopek in nam pomaga, da hitro ter enostavno pridemo do enakega  ali celo boljšega rezultata, kot pa če bi se izdelka lotili izdelovati na roke.