Spletna stran – uporabiti template ali rešitev po meri?

Poznamo več tipov spletnih mest: predstavitvena spletna stran, prodajno usmerjena spletna stran, spletni katalog, spletna trgovina, portfolio, portal in še kakšna bi se našla. V poplavi različnih zasnov in nagovorov se je težko odločiti, v katero smer zapeljati svoje spletno mesto. Ne le to, izbrati je potrebno tudi primernega izvajalca za izdelavo spletne strani … A kaj narediti, ko pa so razlike v pridobljenih ponudbah tako velike? Zveni znano … berite dalje.

Morda se na tem mestu sprašujete, zakaj pride do takšnih razlik v ceni. Odgovor je v času, ki se ga nameni v zasnovo, oblikovanje spletnih strani in programiranje. Če je spletna stran narejena na kupljeni temi in zgrajena s pomočjo t. i. »pluginov« oz. vtičnikov, je lahko postavljena v relativno kratkem času – prilagodijo se barve, zamenja logotip in izbere pisava. Tukaj se ne namenja časa zasnovi in samemu oblikovanju, temveč je potrebno pripraviti le vsebino in spletna stran gre lahko v objavo. Zveni super, kajne? A potem se zgodba zaplete … zaradi uporabe tem in vtičnikov je spletno stran za nemoteno delovanje potrebno posodabljati, včasih prevej pogosto. Nemalokrat se zgodi, da za izbrano temo ali vtičnike ni novih posodobitev in začnejo se pojavljati težave s hitrostjo in odzivnostjo spletne strani. Omejeni ste tudi z razporeditvijo elementov in kategorij – velikokrat ne morete spreminjati zasnove menija ali urejati vstopne strani. Zalomi se tudi pri vzdrževanju spletnih strani. A temu se lahko izognete …

Seveda je popolnoma drugačna zgodba pri izdelavi spletnih strani po meri. Tukaj je potek popolnoma drugačen. Skupaj z načrtovalcem uporabniške izkušnje se ustvari vodenje obiskovalcev glede na cilje, ki jih podjetje želi doseči s spletnim mestom (npr. vzpostavitev kontakta, oddaja naročila …), nato pa na podlagi podatkov, ki jih imamo, izbran oblikovalec pripravi oblikovni predlog. Šele po potrditvi izgleda spletne strani gre projekt v programiranje. Ker je spletno mesto narejeno po meri stranke, je koda »čista«, posodobitev praktično ni, spletna stran pa deluje hitro in odzivno več let.

Ali še vedno obstaja vprašanje, kakšno spletno stran izbrati? Spletna stran, ki je narejena po meri, je sicer dražja, a je v daljšem časovnem obdobju veliko cenejša, saj z njenim delovanjem nimate praktično nobenega dela in težav.