Sveče za vaše najbližje, tako kot tudi za okolje?

Ali ste se kdaj vprašali koliko sveč prižgemo na leto? Nagrobne sveče na grobovih so po svetu tradicija še iz starih časov, saj predstavljajo večno luč v temi. Z leti so sveče postale modernejše in namesto, da bi jih postavljali samo v lanterne kot v starih časih, so jih večja podjetja pričeli vlivati v plastične modele. S tem se je povečala stopnja onesnaženosti, saj je bila plastika v katero je sveča ulita, po tem ko je sveča izgorela, praktično neuporabna za reciklažo.

V Sloveniji se je onesnaženost močno poznala v času okoli prvega novembra, ko praznujemo praznik veh Svetih. Takrat se sveče prižigajo na vseh grobovin in le ti prekipevajo od nagrobnih sveč. Svet je nekaj časa to toleriral, potem pa ko so videli kako velika je dejansko ta težava so pričeli z različnimi ukrepi. Podjetja, ki se ukvarajo z izdelavo nagrobnih sveč, so v tem videla potencial in so hitro prišla na idejo o svečah za ponovno uporabo. Nekatrea so pričela izdelovati električne sveče, spet druga dolgogoreče sveče s parafinskim vložkom.

Podjetje Pax, ki je aktivno že mnogo let na področju svečarstva, je zablestelo s svojimi elegantnimi in okolju prijaznimi svečami Luna. Z moderno obliko, enostavno uporabo in dolgim gorjenjem je trenutno njihova najbolj priljubljena nagrobna sveča.

120023-sveca-luna-14-rdeca

Pri tovrstnem modelu nagrobne sveče, zaradi večkratne uporabe, po izgorelosti zamenjamo samo spodnji del kjer se nahaja kartuša polna tekočega voska. Z možnostjo popolne reciklaže so naredili vtis na slovenskem trgu, saj so za razliko od drugih sveč, dejansko okolju prijazne. Z modernim videzom in možnostjo reciklaže ter enostavne uporabe lahko brez slabe vesti prižigate sveče na grobovih vših rajnih skozi celo leto.