Izdelovanje spletnih strani v letu 2021

Tehnologija nam dandanes poenostavlja življenja in nam omogoča, da se povezujemo tudi kadar to v živo ni mogoče. Leti 2020 in 2021 sta pokazali, da lahko kljub svetovni pandemiji s pomočjo interneta in računalnikov, delamo nemoteno in svet teče dalje. Namesto, da bi nakupovali v fizičnih trgovinah smo nakupovali v spletnih trgovinah in sestanke smo iz sejnih sob prestavili na Zoom in Skype. Veliko ljudi je zaradi omejitev gibanja ostalo brez dohodka in poiskati so morali drugo rešitev. Ker se je pričelo vse odvijati na spletu se je povpraševanje po programerjih pričelo dvigovati in zato so se ljudje odločali za zamenjavo kariere.

Na spletu lahko najdemo veliko tečajev o osnovah programiranja in oblikovanja spletnih strani, zato je prehod iz enega poklica v drugega bolj enostaven. Vse se lahko naučimo s pomočjo Youtuba in različnih platform za učenje, problem je v tem, da se na tak način pride le do malo izkušenj in se več stvari naučimo na projektih. To lahko privede tudi do morebitnega podaljšanja roka izdelave spletne strani, saj se neizkušeni programer trud rešiti problem, ki bi ga nekdo z izkušnjami že prej odpravil.

2021-08-04_14h51_11

Izdelava spletnih strani se je v krizi 2020/2021 povečala, saj veliko podjetij še ni imelo spletne strani ali trgovine, ker pa je bilo gibanje omejeno so morali nekaj ukreniti, da bodo lahko poslovali kar se da nemoteno. Spletne agencije so imele polne roke dela in tako so tudi posamezniki prišli do večih projektov. Podjetja, ki so potrebovala samo enostavne predstavitvene spletne strani s poudarjenim “Call to action” gumbom za oddajo povpraševanja, so se odločala za posameznike, saj je bila cena izdelave spletne strani pri njih nižja kot pri spletnih agencijah. Z vidika povečanja prodaje in povpraševanj je bolj smiselno projekte prepustiti izkušenejši ekipi, ki ima strokovnjake namenjene za reševanje posamičnih problemov. Izdelava spletnih strani ali izdelava spletnih trgovin je bistveno bolj kompleksna kot si predstavljamo in ponavadi za izdelavo zahteva več oseb ali strokovnjakov, ki se dobro spoznajo na svoje področje. Če se projekta loti en sam programer mora ta imeti širše znanje za postavitev spletne strani, delovanje strežnikov, oblikovanje in reševanje problemov. Zato je kvaliteten programer tisti, ki se primarno ukvarja samo s postavitvijo spletnih strani, poleg tega pa ima samo osnovo poznavanje o ostalih segmentih, ki se dotikajo postavitve spletnih strani.

Podjetja se morajo tudi zavedati kako pomemben je pravilni nagovor obiskovalcev na spletni predstavitvi in na podlagi referenc izbrati ponudnika, ki bo izpolnil njihova pričakovanj ter želje. Postati programer v današnjih časih ni težko, zahteva pa veliko truda, samoiniciative in predanosti, s tem pa se lahko programer razvije v kvalitetnega “Full Stack” programerja.